over ons > missie, visie en waarden

Waarom we doen wat we doen

Klimaatvriendelijk leven is vandaag nog niet de norm. Niet omdat mensen onverschillig zijn – integendeel, de meeste mensen maken zich zorgen. En dan bedoelen we echt de ruime meerderheid: Sustainapoll spreekt over 76%, de Eurobarometer blijft al jaren boven de 85%. 

Maar ook al weten we dat er iets aan de hand is, dat zorgt er niet meteen voor dat we onze levens helemaal anders gaan inrichten.

Als we als samenleving én als individu willen veranderen, botsen we op praktische bezwaren, ongemak, machteloosheid. En precies daar ligt de sleutel.

Bij KlimaatContact geloven we dat diepgaande verandering begint met voelen, praten en durven experimenteren. Een klimaatvriendelijke wereld mogelijk maken, draait niet alleen om zonnepanelen, plantaardige loempia’s of warmtepompen, maar ook om een thuisgevoel creëren, betekenisvolle tradities en verbinding. 


De klimaattransitie is niet alleen een technisch vraagstuk, maar bovenal een menselijk verhaal. Het gesprek zet ons collectief in beweging.


Wat we brengen

We helpen mensen hun bezorgdheid om te zetten in actie, ze ontdekken de handafdruk* en gaan aan de slag om die – elk op zijn eigen manier – te vergroten. Onze aanpak combineert klimaatpsychologie met verbindende communicatie. 

Een grote rol is daarvoor weggelegd voor het klimaatgesprek. Authentieke, eerlijke gesprekken die deelnemers niet alleen met elkaar voeren, maar ook met collega’s, buren, huisgenoten, vrienden, de tandarts, enz.

*hand·af·druk (de; m; meervoud: handafdrukken):

De impact die jij maakt op jouw omgeving; persoonlijke acties en/of gesprekken die invloed hebben op de houding of het gedrag van anderen.
Je ecologische ‘handafdruk’ wordt groter wanneer jouw keuze een impact heeft op de mensen om je heen en duurzame keuzes en gedrag mee verheft tot de norm. De voetafdruk verlagen is beperkt, je handafdruk vergroten is vrijwel oneindig.

Waarom zijn klimaatgesprekken zo belangrijk?

Waar we naartoe willen: een sociaal kantelpunt

  • We dromen van een samenleving die klimaatvriendelijk én klimaatrobuust is
    Met schoon drinkwater, frisse lucht en ontspannen mensen. Waarin we naar elkaar luisteren en elkaar proberen te begrijpen, ook als we verschillend zijn. Waarin iedereen kansen krijgt. Waarin wordt gestreefd naar welzijn in plaats van welvaart.
    Op dit moment zijn we daar nog ver van af. Vandaar we ons richten op het teweegbrengen van Sociale kantelpunten* (social tipping points).
  • Burgers zorgen voor een stevig draagvlak
    Niet alleen thuis, maar ook op het werk. Zo kantelen ook beleid en bedrijven. Eén van de meest effectieve wegen naar systeemverandering!
  • Voilá, onze missie:
    We bereiken een sociaal kantelpunt, klimaatvriendelijk leven is de norm. Van onderuit gedragen en van bovenaf versterkt.

KlimaatContact is mijn persoonlijke antidepressivum

Jolien De Vriendt

Vrijwillig klimaatcoach

*Sociaal kantelpunt (bron: Stichting Klimaatpsychologie):

Tipping points zijn momenten waarop veranderingen zichzelf versnellen en niet meer te stoppen zijn. Denk aan het smelten van ijsbergen op de noordpool, die steeds verder het water in zakken waardoor ze weer sneller smelten.
Sociaal kan dit ook.

Als meer mensen overstappen op bepaald klimaatvriendelijk gedrag, zullen anderen makkelijker meedoen. Niet omdat het moet, maar omdat ze dat willen en geloven dat zo’n samenleving normaal en beter is. Sociale experimenten laten zien dat het sociale kantelpunt ligt bij ongeveer 25%.

Wat is daarvoor nodig?

Een heleboel mensen die voelen ‘ik kan iets doen’. En dat ook doen. Bijvoorbeeld klimaatgesprekken voeren. Hun organisatie meenemen naar verandering. De overheid helpen kantelen. Zelf anders gaan leven en anderen daarin meenemen. 

Dat we goesting voelen

Om klimaatactie in gang te zetten (en weten wat bij ons past en wat wellicht niet). Dat we zowel onze voetafdruk verkleinen als onze handafdruk vergroten.

Dat we durven anderen mee te nemen

Dat we ons gesterkt voelen om te praten over klimaatthema’s, met buren, familie, collega’s, enz. Óók als het spannend is, we het oneens zijn, we zelf niet alles ‘goed’ doen, dieper dan feiten, over wat het met ons persoonlijk doet.

Dat we een manier vinden om dit lang te kunnen volhouden

Dat we misschien niet eens wíllen stoppen. Met humor, (actieve) hoop en handelingsperspectief!