Actie maakt gesprekken makkelijker

Loes avatar
Actie maakt gesprekken makkelijker

Actie maakt gesprekken makkelijker

Waarschijnlijk herken je het wel uit je omgeving. Of bij jezelf. Er zijn ongetwijfeld zaken waarvan je wéét dat ze niet klimaatvriendelijk zijn en tóch doe je ze. Net als heel veel andere mensen. 

Op dit moment, in onze samenleving, in België, is het knap lastig om altijd de klimaatvriendelijke keuze te maken.

Daarom moeten we verder kijken dan ons individuele stukje en zorgen dat we op grote schaal ons leven klimaatvriendelijker, schoner en gezonder gaan inrichten.

Anders dan tien jaar geleden, weten de meeste mensen wel dat er iets met het klimaat is. Sterker nog, uit de Eurobarometer blijkt dat 9 op de 10 is bezorgd over het klimaat. Toch vertaalt deze bezorgdheid zich (lang) niet altijd in actie.

Dat is de reden waarom we ons bij KlimaatContact richten op klimaatgesprekken voeren. 

Praten maakt de stap van bezorgdheid naar actie mogelijk. 

Andersom helpt actie ondernemen om er makkelijker over te praten.

Zelf actie ondernemen maakt je gesprekken makkelijker! 

Ook als de actie te klein voelt, het probleem te groot.

Praten over je klimaatacties

  • Als we alleen praten over hoe erg de klimaatcrisis is – de grote slechtnieuwsshow die we niet hoeven te ontkennen -, zal onze gesprekspartner snel zijn beschermingsmechanismen boven halen en niet meer luisteren.
    Daarom moeten we óók praten over de vele, inspirerende oplossingen die nu al bestaan. Het best werkt het als we beide kanten benoemen. 
  • Je hoeft niet alle feiten of grote voorbeelden te kennen, je kunt je eigen ervaringen delen, inclusief de worstelingen. Dat gaat makkelijker als je daadwerkelijk dingen doet. Je eigen actie = de ideale gespreksstarter!
  • Als je een buurtmoestuin begint, anders gaat eten of op sociale media deelt (of liket) wat meer aandacht mag krijgen, kun je er zeker van zijn dat je niet altijd zelf het gesprek moet starten. 
  • Mensen maken beslissingen grotendeels gebaseerd op wat anderen die ze respecteren en vertrouwen doen. Als jij hebt besloten om te reizen per trein, zien anderen dat en heeft dat invloed. Als je daarover praat, is dat van nóg meer betekenis.
  • Jij bent de beste boodschapper voor de mensen om jou heen. 
  • Om over te gaan tot actie, is het belangrijk dat we voelen dat het kan, dat wij er de mogelijkheden toe hebben. Als je je eigen actie vertelt, onderstreep dan dat het doenbaar en realistisch is.🛠️

Je kunt beter 2 dingen doen en er 20 keer over praten,

dan 20 dingen doen en er 2 keer over praten.

Janne

Klimaatcoach

Voordat je begint met monologen af te steken: de basis van een klimaatgesprek is nog altijd luisteren. 

Doe het dus zo:

  1. Vertel iets over je eigen actie of een systemische oplossing waar je gepassioneerd over bent (niet te lang)
  2. Stel een vraag aan de ander. “Hoe klinkt dit voor jou?”
  3. Luister en vraag door

Bijleren? Wij inspireren.

  • Waarom is het zo moeilijk om mensen mee te krijgen?

    Op dit moment weet vrijwel iedereen dat er ‘iets’ is met het klimaat, en het overgrote deel van de mensen wil ook dat daar iets aan gedaan wordt. Toch doen we massaal te weinig. Kort gezegd: we Weten het wel. We Doen het vaak niet. Lees meer

    Lees meer: Waarom is het zo moeilijk om mensen mee te krijgen?
  • ,

    De ecologische handafdruk

    De ecologische handafdruk Als het over klimaatvriendelijk leven gaat, denken veel mensen als eerste aan de fiets of het openbaar vervoer nemen, veggieburgers eten of zonnepanelen op je dak leggen. Daarmee verklein je je ecologische voetafdruk. Wat noodzakelijk is, soms wat lastig is en vrijwel altijd voldoening geeft.  En heel individueel.  Bij KlimaatContact geloven we… Lees meer

    Lees meer: De ecologische handafdruk
  • beslisboom

    De Grote Klimaatgesprekken-met- Weerstand-Beslisboom

    Ben je weleens terechtgekomen in een feitendiscussie waar je uit weg wilde rennen? Stond jij met je mond vol tanden toen er onverwacht – of verwacht – tegenstand kwam op jouw klimaatvriendelijk voorstel? Of ga je gesprekken over klimaatthema’s het liefst helemaal uit de weg omdat je vreest dat het toch niet tot een constructief… Lees meer

    Lees meer: De Grote Klimaatgesprekken-met- Weerstand-Beslisboom
  • Gespreksprincipe: Kies je moment

    Gespreksprincipe: Kies je moment We willen het hebben over timing. Want naast wat we zeggen als we een klimaatgesprek hebben, en hoe we dat doen, is ook wanneer van belang. Hier een kleine opfrisser: Wat: persoonlijke ervaringen en overwegingen – in plaats van inhoudelijke argumenten en feiten Hoe: (daar valt nog veel over te zeggen… Lees meer

    Lees meer: Gespreksprincipe: Kies je moment