Niet hoofd maar hart
Stap af van de feiten en algemeenheden en maak het persoonlijk.
Zie hier twee verschillende uitspraken:
“Ik zet me in voor het klimaat, want het is vijf voor twaalf of misschien zelfs vijf over twaalf. We kunnen niet meer wachten.”
❌ Niet persoonlijk
“Ik zet me in voor het klimaat, want ik heb een moestuin en merk hoeveel moeilijker dat wordt. Dat maakt me verdrietig én het geeft me kracht.”
✅ Wel persoonlijk
Uitspraak 1 is misschien wel waar, maar kan vrijwel iedereen die bezorgd is over het klimaat zeggen. We hebben niets geleerd over de persoon die het zegt. Uitspraak 2 is wel persoonlijk; niet iedereen heeft een moestuin. Bovendien worden er emoties benoemd.
Waarom worden klimaatgesprekken beter als je je groene hart laat spreken?
- Je hoeft geen klimaatexpert te zijn om erover te praten. Je hoeft niet alle cijfers te kennen en argumenten paraat te hebben. Dat geeft rust.
- Het beklijft. Mensen onthouden persoonlijke verhalen beter dan feiten.
- Je gesprekspartner zal eerder reflecteren op het eigen verhaal. Hoe werkt dat bij mij?
- Je gesprekken worden meestal veel leuker!
Tips voor de praktijk:
- Vraag naar het persoonlijke, bijvoorbeeld naar iemands geschiedenis.
“Vanaf wanneer ben je daarmee bezig?” “Was er een specifiek moment?”
- Geef zelf het goede voorbeeld: Praat in de ik-vorm, vertel hoe iets voor jou speelt. En breng dan de aandacht weer terug naar de ander. “Ik heb me als kind nooit vragen gesteld bij vlees eten, jij wel?”
- Vertel welke gevoelens je ergens bij hebt “Dat klinkt best heftig” of “Voor mij voelt dat wel dubbel, hoe is dat voor jou?” of “Ik zou dat in jouw plaats wel … vinden, hoe is dat voor jou?”.