over ons > missie, visie en waarden
Waarom we doen wat we doen
Klimaatvriendelijk leven is vandaag nog niet de norm. Niet omdat mensen onverschillig zijn – integendeel, de meeste mensen maken zich zorgen. En dan bedoelen we echt de ruime meerderheid: Sustainapoll spreekt over 76%, de Eurobarometer blijft al jaren boven de 85%.
Maar ook al weten we dat er iets aan de hand is, dat zorgt er niet meteen voor dat we onze levens helemaal anders gaan inrichten.

76%
van de mensen maakt zich zorgen over het klimaat
Als we als samenleving én als individu willen veranderen, botsen we op praktische bezwaren, ongemak, machteloosheid. En precies daar ligt de sleutel.
Bij KlimaatContact geloven we dat diepgaande verandering begint met voelen, praten en durven experimenteren. Een klimaatvriendelijke wereld mogelijk maken, draait niet alleen om zonnepanelen, plantaardige loempia’s of warmtepompen, maar ook om een thuisgevoel creëren, betekenisvolle tradities en verbinding.
De klimaattransitie is niet alleen een technisch vraagstuk, maar bovenal een menselijk verhaal. Het gesprek zet ons collectief in beweging.
Wat we brengen

We helpen mensen hun bezorgdheid om te zetten in actie, ze ontdekken de handafdruk* en gaan aan de slag om die – elk op zijn eigen manier – te vergroten. Onze aanpak combineert klimaatpsychologie met verbindende communicatie.
Een grote rol is daarvoor weggelegd voor het klimaatgesprek. Authentieke, eerlijke gesprekken die deelnemers niet alleen met elkaar voeren, maar ook met collega’s, buren, huisgenoten, vrienden, de tandarts, enz.
*hand·af·druk (de; m; meervoud: handafdrukken):
Waarom zijn klimaatgesprekken zo belangrijk?

Als we op grote schaal willen veranderen
Dan moet onze geest daar ook klaar voor zijn. Dat kost tijd. En veel gesprekken.

Zodra je iets anders wil gaan doen, zijn daar anderen bij betrokken
Klimaatgesprekken zijn soms een noodzakelijk kwaad en vrijwel altijd een cruciaal onderdeel van een veranderproces. Zeker als je verder wilt dan het individuele. (En dat willen we!)

Doing good, louder
Je kunt zelf veel toffe stappen zetten. Van zodra dat je daarover begint te praten, help je actief de norm te verschuiven en inspireer je mensen om mee te doen.
Waar we naartoe willen: een sociaal kantelpunt

KlimaatContact is mijn persoonlijke antidepressivum

Jolien De Vriendt
Vrijwillig klimaatcoach
*Sociaal kantelpunt (bron: Stichting Klimaatpsychologie):
Wat is daarvoor nodig?
Een heleboel mensen die voelen ‘ik kan iets doen’. En dat ook doen. Bijvoorbeeld klimaatgesprekken voeren. Hun organisatie meenemen naar verandering. De overheid helpen kantelen. Zelf anders gaan leven en anderen daarin meenemen.

Dat we goesting voelen
Om klimaatactie in gang te zetten (en weten wat bij ons past en wat wellicht niet). Dat we zowel onze voetafdruk verkleinen als onze handafdruk vergroten.
Dat we durven anderen mee te nemen
Dat we ons gesterkt voelen om te praten over klimaatthema’s, met buren, familie, collega’s, enz. Óók als het spannend is, we het oneens zijn, we zelf niet alles ‘goed’ doen, dieper dan feiten, over wat het met ons persoonlijk doet.
Dat we een manier vinden om dit lang te kunnen volhouden
Dat we misschien niet eens wíllen stoppen. Met humor, (actieve) hoop en handelingsperspectief!
Onze waarden
Onze waarden zijn de motor van ons werk. Bij KlimaatContact staan mensen centraal. We geloven in de kracht van de groep, ervaringsgericht leren en de transformerende kracht van emoties. We creëren ruimte om te oefenen, te falen, te lachen, te proberen … en om opnieuw te beginnen.

Impactgedreven
We doen wat nodig is, nu én op lange termijn. We durven ‘neen’ zeggen als we te weinig impact zien of als KlimaatContact niet het antwoord is op de hulpvraag.

Mensgericht & verbindend
We geloven in gelijkwaardigheid, zorg en diversiteit.

Goesting & actieve hoop
Onze gemeenschappelijke motivatie werkt aanstekelijk. Zonder goed-nieuws-show, mét een flinke portie enthousiasme en (actieve) hoop!

Daadkracht & handelingsperspectief
We geven mensen houvast om te beginnen en moed om vol te houden.

Professionaliteit
Deskundige dienstverlening aan deelnemers, partners, klanten en donateurs, met continue aandacht voor de maatschappelijke meerwaarde.