Organisaties die bij KlimaatContact aankloppen zijn
Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting. Het is in de jaren ’60 populair geworden met de introductie van Letraset vellen met Lorem Ipsum passages en meer recentelijk door desktop publishing software zoals Aldus PageMaker die versies van Lorem Ipsum bevatten.
Wat doen we?
We geloven in
Wat halen onze deelnemers eruit?
Luisteren als het spannend wordt
Inspiratiesessie Werken met weerstand rond het klimaat
Of klimaat of duurzaamheid nu in je takenpakket zit of niet: jij wilt dat je organisatie meer doet voor het klimaat.
Maar:
Je hebt al ervaren dat klimaat niet altijd met gejuich wordt ontvangen: sommige onderwerpen liggen (politiek) gevoelig, er zijn conflicterende belangen of andere, urgente zaken zorgen ervoor dat klimaat niet prioritair is
Je vindt het lastig om met weerstand om te gaan. Je komt vaak met goede argumenten en soms wordt daar naar geluisterd, maar meestal niet.
Er gebeurt veel minder dan je zou willen, en telkens zijn het dezelfde mensen die iets ondernemen. Je ziet zoveel gemiste kansen en dat frustreert.
En dus:
Ben je heel nieuwsgierig hoe je met constructieve en verbindende gesprekken op een aangename manier mensen wél in beweging krijgt.
Heb je zin om uit de negatieve sfeer te komen en samen te lachen en te verbinden met anderen. Juist rond dit thema.
Er zijn veel redenen waarom er zoveel weerstand komt als het gaat over klimaat.
We zijn druk met andere zaken, mentaal zijn we volzet. We worden verdrietig, angstig, boos als we gaan nadenken over klimaat en dat willen we niet. Als we eerlijk zijn naar onszelf, dan moeten we in de meeste gevallen concluderen dat we niet zo goed bezig zijn en dat is ambetant om onder ogen te zien.
Kortom: er zijn veel mentale processen die leiden tot psychologische weerstand. Dat is een moeilijke zin voor: ons brein heeft geen zin om zich met klimaat bezig te houden.
En ja, veel psychologische processen vermommen zich als praktische bezwaren. Dan zeggen onze gesprekspartners bijvoorbeeld: Daar hebben we geen budget voor. Er zijn geen alternatieven. Andere zaken zijn urgenter, dit kan wachten. (je kent het wel)
Over die psychologische weerstand achter de bezwaren, daar gaat deze sessie over. Hoe ga je ermee om? Hoe reageer je? Hoe zorgen we ervoor dat we al die drempels verlagen?
Aan de slag!
Wat gaan we doen?
Je leert verschillende technieken om te werken met weerstand rond klimaat
Via demo’s tonen we hoe je deze technieken toepast.
We oefenen in kleine groepjes met jouw concrete situaties.
Natuurlijk begeven we ons ook al op het terrein van de klimaatpsychologie en verdiepen we ons in de mentale processen waardoor de meeste mensen wel weten dat er iets is met klimaat, maar er niets (of te weinig) aan doen.
Uiteraard is er ruimte voor al jouw vragen.
Wat levert dat op?
Je hebt een eerste ervaring met technieken om om te gaan met weerstand. De volgende keer dat iemand een bezwaar uit of je voorstel niet serieus neemt, kun je verschillende zaken uittesten.
Je hebt doorleefd dat werken met weerstand niet alleen spannend of vermoeiend hoeft te zijn, maar ook energie kan geven.
Door meer inzicht in klimaatpsychologie heb je meer begrip voor tegenwerking. Dat helpt om rustiger te blijven.
Goed contact tussen de aanwezigen, doordat mensen samen oefenen en persoonlijke ervaringen delen.
Ik vond het verhelderend hoe iets dat zo ingewikkeld en stram aanvoelt als weerstand bijna heel simpel werd. Moeilijke gesprekken (niet enkel over klimaat) voelen vaak zwaar en ingewikkeld aan, terwijl je in een paar stappen eigenlijk al heel ver komt.
Joke Beekens
Communicatiemedewerker Lokaal bestuur Wommelgem
Praktisch
We passen deze sessie aan aan jouw situatie en vraag. Enkele opties:
Aantal deelnemers: 8 – 200
Duur: 1,5u-3u
Fysiek of online
Kan ook in het Engels
De nadruk ligt op oefenen. Gesprekken voeren leer je niet door te luisteren.
PS1: Deze sessie is ook geschikt als teambuilding. Ontspanning én diepgang. Ook goed voor de handafdruk* van je organisatie. *hoe je nog veel meer mensen in gang zet, tegenovergestelde individuele voetafdruk
PS2: Deze sessie gaat specifiek over meer in gang zetten voor het klimaat, maar wat je leert over werken met weerstand is zeker ook daarbuiten toepasbaar.
Heb je interesse? Of vragen?
Wil je samen met ons kijken hoe we ook jouw organisatie kunnen meenemen in het omgaan met weerstand? Je bent heel welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Daarin bekijken we alle opties en is er ruimte voor al je vragen.
Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting. Het is in de jaren ’60 populair geworden met de introductie van Letraset vellen met Lorem Ipsum passages en meer recentelijk door desktop publishing software zoals Aldus PageMaker die versies van Lorem Ipsum bevatten.
Wat gaan we doen?
Wat levert dat op?
Praktisch
We passen deze sessie aan aan jouw situatie en vraag. Enkele opties:
Heb je interesse? Of vragen?
Wil je samen met ons kijken hoe we ook jouw organisatie kunnen meenemen in het omgaan met weerstand? Je bent heel welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Daarin bekijken we alle opties en is er ruimte voor al je vragen.
Je werkt in een organisatie en het is jouw taak om duurzaamheid mee in de organisatie te brengen (je bent bijvoorbeeld sustainability manager, duurzaamheidscoördinator of milieuambtenaar). OF Het is niet formeel jouw rol om duurzaamheid in de organisatie te brengen, maar je hebt zoiets van ‘kom aan mensen, we moeten hiermee aan de slag’.
Dan herken je dit wellicht:
Je verzeilt in discussies die tot niets leiden. (Je zit in een vergadering en stelt voor om bij alle evenementen vegetarisch eten te voorzien en meteen wordt er gezegd dat dat te gevoelig ligt en je denkt bij jezelf ‘maar allez, dat is toch echt een makkelijk uit te voeren voorstel, moeten we het hier echt nog over hebben?!’
Je durft al bijna niets meer voor te stellen (Als je dat doet, kijken ze naar jou van ‘heb je haar weer, ze’, je staat al zo bekend als ‘die groene’)
Je wil meer impact maken. (Thuis scheid je je afval en koop je waar mogelijk tweedehands, maar op het werk wordt alleen maar nieuw besteld, ook elektronica. Hoeveel groter zou je impact zijn als je ervoor kon zorgen dat er op de werkvloer minder spullen gekocht zouden worden?)
Je mag al blij zijn als klimaat de agenda haalt (Op zich zijn je collega’s daar niet tegen hè, maar er is chronisch personeelstekort en de helft van je collega’s loopt al tegen een burn-out aan en er zijn zoveel andere dringende zaken en áls het dan ein-de-lijk op de agenda staat, dan weten jullie niet goed wat jullie best eerst zouden doen)
Als er iets rond klimaat gedaan moet worden, kijken ze altijd naar jou. (En ja, je wilt dat doen hè, je wilt graag samen nadenken over energie besparen en digitaal opruimen en meer plantaardig eten in de kantine. Sterker nog, je zou willen dat er nog veel meer gebeurt. Maar je kunt dat ook niet alleen en je zou willen dat collega’s meer oppakken.)
Kortom: Jij weet dat er iets gedaan moet worden, maar het is lastig om de rest van de organisatie in beweging te krijgen.
Weet: Je bent absoluut niet de enige die hiermee worstelt.
Weerstand kunnen we niet wegnemen, die zal blijven komen. Maar hoe we omgaan met bezwaren en ze deels op voorhand al verminderen, dat zijn vaardigheden die je kunt leren.
Waarom is het zo moeilijk om mensen mee te krijgen?
Op dit moment weet vrijwel iedereen dat er ‘iets’ is met het klimaat, en het overgrote deel van de mensen wil ook dat daar iets aan gedaan wordt. Toch doen we massaal te weinig. Dat heet de Knowing-Doing gap: de meeste mensen weten het wel, maar de meeste mensen doen het niet.
Het is ook erg lastig. In onze samenleving van vandaag is kiezen voor de klimaatvriendelijke optie meestal niet kiezen voor de gemakkelijke weg.
Bovendien is het moeilijk om hier constructieve gesprekken over te voeren. Ondanks onze goede bedoelingen belanden we in eindeloze feitendiscussies, hebben we niet het idee dat we gehoord worden of voelen anderen zich aangevallen (ook als we dat absoluut niet zo bedoelen).
Op dit moment zien we vooral de linkerspiraal. We zouden willen dat deze de andere kant op draait
Wat is er nodig om samen in actie te komen?
Om van Weten naar Doen te komen, helpt het als we
inzichten uit de gedragspsychologie kunnen toepassen – zodat we klimaatvriendelijker gaan werken, verder dan de herbruikbare mokken
leren omgaan met alle emoties die bewust en onbewust meespelen als het klimaatthema naar boven komt
leren omgaan met weerstand tegen verandering, of die nu uitgesproken is of niet
Bij deze willen we het nogmaals benadrukken: Het kan. Je collega’s, partners en klanten meenemen naar actie. Zorgen dat je hier niet meer alleen in staat. Constructieve en verbindende gesprekken voeren over klimaatthema’s, zodat we anderen stap voor stap meenemen naar een duurzamer werkklimaat.
Dat is precies waar we in het traject Klimaatambassadeur mee aan de slag gaan.
In het traject klimaatambassadeur leer je:
Meebewegen met weerstand op klimaatactie
Klimaat op de agenda krijgen
Inzichten uit de klimaatpsychologie: Hoe komen we massaal in actie? & Hoe moeten we omgaan met alle dubbele gevoelens die je er gratis bij krijgt?
Niet overtuigen, wat dan wel? Verbindende klimaatgesprekken voeren!
Samen met je collega’s wat jullie als organisatie nog meer zouden kunnen doen.
Goed om te weten:
We passen dit traject helemaal aan op maat van jouw organisatie. We voeren bijvoorbeeld echte gesprekken met elkaar, zoals die bij jullie voorkomen, zodat je het geleerde meteen kunt toepassen op jouw situatie.
Wat we doen is zeer interactief en hands-on. Wees gewaarschuwd: het geeft bakken energie om hiermee bezig te zijn
Omgaan met weerstand, inzichten uit de gedragspsychologie, werken met emoties: het kan niet anders dan dat je dit kunt gebruiken op de werkvloer, ook als het niet gaat over klimaat
Ons traject heeft een stevige verankering in klimaatpsychologie, dat maakt dat we kunnen garanderen dat dit traject veel in gang zet
Wat is het resultaat van dit leertraject?
Je hebt handvatten gekregen om collega’s mee te nemen in het klimaatthema
Je kunt spannende gesprekken beter aangaan en weet hoe je kunt reageren op bezwaren
Je gaat klimaatgesprekken niet meer uit de weg
Je kunt een opening creëren zodat er ruimte komt voor het klimaatthema
Je hebt ontdekt welke rol eco-emoties spelen bij jezelf en kunt dit sneller herkennen bij anderen
Je hebt een duidelijker beeld van hoe jij jouw handafdruk* in kunt zetten
*handafdruk: de positieve impact die jij hebt op anderen, acties die iets groters in gang zetten; tegenovergestelde van de individuele voetafdruk
Of je nu aan de slag gaat met minder data-opslag, een nieuw mobiliteitsbeleid of het opzetten van een klimaatfestival, dat is afhankelijk van de mensen, de situatie en de context. Maar dat dit traject transformerend werkt, dat durven we je te beloven!
Welkom bij de KlimaatContact Community!
Je hebt een workshopreeks of opleiding gevolgd bij KlimaatContact. Wat nu?
Je hebt veel geleerd want je weet nu…
… hoe je een verbindend klimaatgesprek kunt voeren
… dat het oké is om te experimenteren met gesprekken; oefenen, proberen, ergens op terugkomen als je iets anders had willen doen of het gesprek vermeed
… hoe je beter om kunt gaan met moeilijke gevoelens die de klimaatcrisis met zich meebrengt
… dat het kracht geeft om met gelijkgestemden op te trekken
… wat je kunt doen om je eigen voetafdruk te verkleinen en je positieve impact te vergroten (handafdruk)
En je hebt echt zin om hiermee aan de slag te gaan en je handafdruk (positieve impact) te vergroten.
Maar…
… dat gesprek daadwerkelijk voeren is best spannend en je mist een plek om vrij te oefenen en te onderzoeken wat je tegenhoudt
… de gesprekken verlopen niet altijd als verwacht en je zou wel eens willen reflecteren en constructieve feedback krijgen van anderen
… je mist het gevoel van verbondenheid nu je je groepje niet meer regelmatig ziet. De plek waar je je thuis voelt zonder misplaatste ‘grappen’ over duurzaam gedrag, waar je eerlijk kunt delen dat je je machteloos voelt… of verdrietig… of boos.
“Het zou voor mij een meerwaarde zijn als er meer tijd/ruimte zou zijn voor vrije gesprekken/discussies. De aangeboden oefeningen waren zeker interessant en nuttig. Er was echter nog zoveel dat ik graag had besproken met de andere deelnemers.”
Daarom presenteren we met groot plezier de KlimaatContact Community. Een community waar je met klimaatmedestanders kunt verbinden en oefenen en waar je elkaar mag inspireren om duurzame impact te maken. We maken ruimte om te oefenen, delen, verbinden en inspireren. Hierdoor voel je je gesteund en gesterkt om meer te doen van wat voor jou belangrijk is. Dit geeft niet alleen mentale rust, maar ook meer actie voor een duurzamere wereld.
Bovendien kom je in dit netwerk allemaal boeiende impactmakers tegen. Wie weet welke samenwerkingen en kruisbestuivingen dat oplevert.
“Eigenlijk heb je het dubbele van de sessies nodig om luisteren echt te trainen.. Een recurrente check-in is waardevol. Ik merk dat dit ook helpt om te blijven oefenen, een soort accountability.”
Deelnemer traject Klimaatambassadeur (bij de Vlaamse overheid)
Voor wie is die community bedoeld?
Iedereen die een traject bij KlimaatContact gevolgd heeft en bekend is met onze aanpak. Je hebt dus:
Meegedaan aan een workshopreeks Klimaatgesprekken of
De driedaagse training tot klimaatcoach afgerond of
Binnen je organisatie een traject doorlopen van minimaal één dag
Hoe ziet de community er concreet uit?
Je wordt lid voor een jaar, instappen kan op elk moment
Minimaal 10 keer per jaar organiseren we een online bijeenkomst van 1,5u (alle maanden behalve juli en augustus) Je kunt hier oefenenen met alles wat je tegenkomt rond het klimaatgesprek en andere duurzame impactacties. De thema’s die behandeld worden komen uit de community (je kunt dus ook je eigen vraag inbrengen), deze sessie wordt begeleid door KlimaatContact in de stijl die je van ons gewend bent.
Minimaal één keer per jaar organiseren we een live event waar je andere impactmakers kunt ontmoeten en verbinden. Je staat er niet meer alleen voor!
Jij krijgt exclusief toegang tot de WhatsApp-groep waar je vragen kunt stellen, je netwerk kunt vergroten, je successen kunt vieren en geïnspireerd wordt tot andere impactvolle acties.
En dit is nog maar het begin. We hebben grote plannen om in de komende jaren nog veel meer aan te kunnen bieden.
Praktische informatie:
Wie zich inschrijft vóór 1 november kan gebruik maken van het Oprichterslidmaatschap! Dit betekent:
Korting op deelname
Een korting niet alleen voor nu, maar voor altijd! Als je ononderbroken lid blijft, kun je levenslang deelnemen aan deze prijs.
Kosten en lidmaatschap:
Tarief voor particulieren: €125,00 (incl. btw) per jaar (na 1 november 2024: €150,00)
Tarief voor professionals (je organisatie betaalt): €250,00 (excl. btw) per jaar (na 1 november 2024: €300,00)
Voor organisaties: 20% korting op professioneel tarief bij 5 of meer deelnemers
Ben je klimaatcoach bij KlimaatContact? Dan is de community voor jou op dit moment helemaal gratis!
Wil je kijken of dit bij je past en al een sessie gratis volgen? Stuur ons dan een mailtje via info@klimaatcontact.be.
De eerste sessies staan al gepland!
Woensdag 18 september 2024 van 20.00 uur tot 21.30 uur: Klimaatgesprek oefening en intervisie (online)
Woensdag 23 oktober 2024 van 10.00 uur tot 11.30 uur: Klimaatgesprek oefening en intervisie (online)
Zaterdag 9 november 2024 van 9.30 uur tot 16.00 uur: Actieve zelfzorg (Gent)